Letadlo. Pro někoho rychlý a pohodlný způsob přepravy, pro jiného nepohodlná kovová skořápka ve vzduchu. Ať už jej berete jakkoliv, v dnešní době se bez tohoto dopravního prostředku při delších cestách rozhodně neobejdete. Přinášíme několik tipů, jak se na delší cestu letadlem připravit a přežít ji ve zdraví.

Balení

Balte dostatečně s předstihem, abyste se vyhnuli předodletovému stresu. Snažte se brát si vše v co nejmenších baleních a nepřekročit váhový limit, těžší věci si dejte do příručního zavazadla, těžší a neskladné oblečení si oblečte na sebe. Zkontrolujte zda máte pas, cestovní pojištění a zejména letenky.

Dobrý výběr místa

Už při nákupu letenek se snažte vybrat taková místa, kde si budete moci natáhnout nohy a cítit se pohodlně. Ne vždy to samozřejmě jde, ale za zkoušku to stojí. Dobré je sedět u únikových východů, kde je hodně volného prostoru na nohy.

Co s sebou?

Do letadla rozhodně nejsou ideální módní výstřelky. Na sebe si vezměte něco pohodlného, co vás nebude nikde tlačit. Vezměte si i teplé ponožky a svetr, klimatizace bývá po delší době opravdu studená a nepříjemná. Doporučujeme vzít si s sebou i špunty do uší a škrabošku na oči pro případ, že byste chtěli na delší dobu usnout. Na dlouhý let je dobré vzít si vlastní vodu a vitamín C. Pozor, svou vodu nesmíte pronést přes terminál, můžete si však vzít větší lahev a tu doplnit těsně před odletem, abyste se pak v letadle nemuseli každou hodinu ptát letušky na dolití. Vitamín C doporučujeme brát proto, že budete dlouhou dobu zavřeni v klimatizovaném nevětraném prostoru, kde může létat spousta bacilů.

Pozor na nudu

Zabalte si zábavnou knihu nebo čtečku (nejlepší je nějaká detektivka či oddechovka, kterou vás bude opravdu bavit číst), notebook se zásobou filmů a seriálů, hudbu, podcasty, audioknihy, hry. Všechnu elektroniku mějte nabitou na 100%. Na většině dlouhých letů je pro každého k dispozici vlastní obrazovka s výběrem filmů, vše však bývá v angličtině s anglickými titulky, takže pokud neovládáte jazyk, raději mějte vlastní zásobu filmů.

Další nezbytnosti: antibakteriální gel na ruce, krém na ruce, balzám na rty, nosní kapky, vlhčené ubrousky, náplasti a samozřejmě letenky, cestovní pojištění a pas!