Pokud jste nebyli spokojení s letošní dovolenou, kterou jste si objednali u některé z cestovních agentur, pak máte možnost reklamace. Co vše lze reklamovat? A jakou formou je reklamace nejlepší? To se dozvíte v dnešním článku.

Problémy s ubytováním

Mezi časté stížnosti turistů patří kvalita ubytování, která neodpovídá informacím uváděným cestovní kanceláří v katalogu či přímo v cestovní smlouvě. Cestovní kanceláře však mají právo nahradit vámi objednané ubytování jiným, avšak pouze za podmínky, že náhradní ubytování bude spadat do stejné (nebo i vyšší) kategorie.

Jak ale víte, počet hvězdiček není příliš dobrým kritériem, jak určovat kvalitu ubytování. Pokud si klient zažádal o bydlení v centru, nemůžeme očekávat, že by byl spokojen s náhradním ubytováním několik kilometrů vzdáleném od pláže. V těchto případech lze na cestovní kanceláři požadovat nějakou formu náhrady, případně se můžete domluvit přímo s delegátem na místě, zda by nebylo možné ubytovat vás v jiném hotelu.

Délka dovolené

Mnoho turistů reklamuje dovolenou, protože byli ochuzeni o počet dnů, který byl uveden v cestovní smlouvě. Ve skutečnosti však není rozhodující počet dnů, ale počet nocí. Tento problém je nejčastěji řešen u leteckých zájezdů, kde jsou lety ve velmi ranních hodinách mnohem levnější, než kdybyste odlétali odpoledne. Tak se může stát, že budete odlétat hodinu po půlnoci, čímž budete ochuzeni o část dne, kterou byste ještě strávili v hotelu dospáváním a třeba lenošením u moře.

Abyste se podobné situaci vyhnuli, před podepsáním cestovní smlouvy se informujte v cestovní kanceláři, jak je to s dobou příjezdu a odjezdu.

Potíže na letišti

Zatímco u problémů s ubytováním platí, že vše musí řešit cestovní kancelář a nikoliv provozovatelé ubytování, u cestování samotného je tomu jinak.

Pokud budete na dovolenou cestovat letadlem, může se stát, že bude mít letadlo zpoždění, případně že bude váš let zrušen.

V tom případě je za tyto potíže zodpovědná přímo letecká kancelář, která se musí postarat o své cestující. To zahrnuje například poskytnutí ubytování, jídla, zajištění telefonického rozhovoru apod. V případě zrušení letu máte právo na vrácení plné ceny letenky, případně na finanční odškodnění.

Jak postupovat při reklamaci

Pokud nejste spokojeni se svou dovolenou, pak byste měli nárok na reklamaci uplatňovat co nejdříve. Měli byste tak učinit už během dovolené, a to prostřednictvím delegáta vaší cestovní agentury.

Pokoj bez výhledu na moře, nefungující výtah, scházející přistýlka a jiné maličkosti lze vyřešit hned na místě. V případě větších nedostatků, které nelze odstranit, si od delegáta vyžádejte reklamační protokol, v němž sepíše důvody vaší stížnosti.

Tento protokol musí obsahovat kromě předmětu stížnosti i datum sepsání, podpis obou stran a případné další vyjádření z vaší nebo delegátovy strany.

Po návratu domů pak sepište reklamaci a zašlete ji doporučeně nejpozději do 90 dnů od ukončení dovolené na adresu cestovky, která vám dovolenou zajistila. Pokud máte nějakou dokumentaci, pak ji nezapomeňte k dopisu připojit. Vhodné jsou například fotografie a písemná svědectví dalších nespokojených turistů, kteří byli na dovolené s vámi.

Pokud jste kvůli nedodržení cestovní smlouvy byli nuceni z vlastních výdajů hradit například náhradní ubytování nebo vlastní dopravu, připojte rovněž kopie těchto účtenek.

Cestovní agentury nabízí nespokojeným klientům většinou finanční náhradu nebo slevu při objednání nového zájezdu. Pokud klient s nabízenou kompenzací souhlasí, sepíše se kompenzační protokol. Jím se klient vzdá nároku na jakoukoliv další reklamaci zájezdu.

Pokud byste u cestovní agentury neuspěli, můžete vymáhat náhradu škody soudní cestou. Můžete se rovněž obrátit na Asociaci cestovních kanceláří ČR.