Milujete řeckou kuchyni? Podívejte se s námi na recept na méně známé tradiční jídlo z tohoto kouta Evropy.

Dovolená v Řecku patří k těm nejoblíbenějším. Ať už kvůli krásným plážím, příznivým cenám, přátelským lidem nebo výborné kuchyni. Taky jste si ji zamilovali? Tak právě pro Vás jsme připravili následující chutný recept.

Ať už totiž zamíříte na Krétu, Rhodos či pevninské Chalkidiki, vychutnat si můžete známá řecká jídla jako musaka, souvlaki či tzatziki. Pokud však chcete ochutnat něco netradičního, můžete vyzkoušet kreatopitu – masový koláč. A pokud nemáte v nejbližší době do Řecka cestu, připravte si ji s námi doma.

Poznávejte Řecko i žaludkem a uvařte si něco řeckého na zub!

Recept: Kreatopita

Kreatopita má svůj původ na ostrově Kefalonia. Jedná se o masový koláč, který vás však uchvátí svojí nevšední a lahodnou chutí.

Co budeme k uvaření kreatopity potřebovat? Půl kila mletého masa, tři až čtyři rajčata, půl sklenky bílého vína, sůl, pepř, olivový olej, stroužek česneku, jednu malou cibuli, čerstvou petrželku a samozřejmě pita těsto.

Na pánvičce na olivovém oleji necháme zezlátnout cibuli a osmažíme na ní mleté maso. Osolíme jej a opepříme a přidáme česnek. Jakmile se maso zatáhne, přiklopíme pánvičku pokličkou a půl hodiny dusíme. Mezitím si oloupeme rajčata a propasírujeme je. Po půlhodině dušení je přidáme spolu s vínem a petrželkou k masu a necháme vyvařit všechnu vodu.

Těsto si rozdělíme na dvě části. První částí vyložíme formu na koláč včetně okrajů, potřeme olivovým olejem a dáme na ni celou připravenou směs. Druhou částí těsta masový koláč přikryjeme – směs by nikde neměla vylézat ven. Pečeme na 190 °C cca tři čtvrtě hodiny.

Ještě teplou nakrájíme na větší kousky a podáváme.

Vychutnejte si Řecko ve své kuchyni.