Čeští turisté hlásí ze svých letních dovolených více pojistných událostí. ERV Evropská pojišťovna, která pojišťuje klienty 8 z 10 největších cestovních kanceláří, eviduje oproti loňsku nárůst o 11 %. Roste i počet škod ze zrušených zájezdů.

„Dcera dostala angínu dva dny před odletem do Řecka. Naštěstí jsme měli pojištěné storno dovolené, takže jsme sice přišli o pobyt u moře, ale peníze nám vrátil. O měsíc později jsme pak na dovolenou vyrazili,“ říká Lenka Nosková z Brna. A takových případů řeší ERV Evropská pojišťovna rok od roku víc. „Letos zatím vyplatila ERV Evropská na stornech zájezdů o 14 % více než za stejné období v roce 2013, přičemž klienti nahlásili o pětinu více zrušených dovolených. Podíl škod ze storna už téměř dohání medicínské škody. Vloni už to bylo 45 % z vyplacených škod,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Důvodem pro storno může být rozvod i opravná zkouška

Pojištění storna zájezdu se vztahuje i na jednotlivé cestovní služby jako je letenka nebo ubytování. ERV Evropská nabízí spravedlivý procentuelní výpočet (3 %) z ceny zájezdu, letenky či samostatné služby. „Maximální částka, kterou hradíme, je 240.000 Kč na pojistnou smlouvu, resp. rodinu nebo spolucestujícího. Pojištění storna jsme navíc rozšířili o nové důvody, jako jsou rozvod nebo opravný termín zkoušky,“ doplňuje Vlastimil Divoký. Pojištění storna se dá koupit také samostatně. Obsahově je stejné s připojištěním storna, ale platí dokonce i pro cesty v rámci České republiky. Zájemce přijde na 4 % z ceny cestovní služby. U ERV Evropské pojišťovny si klienti také můžou variabilně kombinovat osoby pojištěné v jedné smlouvě, například prarodiče s vnoučaty nebo kamarádky s dětmi.

Sjednání pojištění i hlášení škod z domova

Kvůli pojištění nemusíte ani nikam chodit. Stačí si sjednat cestovní pojištění online. Zabere to pár minut. A podobně snadno lze přes web nahlásit i pojistnou událost. U počítače stačí absolvovat pouze 4 jednoduché kroky a okamžitě začíná její likvidace. Při registraci do aplikace MojeERV pak můžou klienti sledovat stav vyřízení škody, které trvá maximálně 7 pracovních dnů.  Uživatelé MojeERV mají navíc 10% slevu na sjednání pojistky.