Moderní části města Bilbao dominuje již přes deset let jedna světoznámá budova. Cesta z centra nebo z autobusového nádraží vede až k řece Nervión, kde se nachází nepřehlédnutelný objekt Guggenheimova muzea (Guggenheim Museum Bilbao) od architekta Franka Gehryho.

New York má sochu Svobody, Paříž Eiffelovku a španělské či baskické Bilbao má od roku 1997 toto mistrovské dílo. Rázem se z průmyslového, pro turisty moc nezajímavého severošpanělského přístavního města, stalo jedno z nenavštěvovanějších měst země za Pyrenejemi.

Nejprve každého návštěvníka upoutá „štěně“, jehož autorem je americký výtvarník Jeff Koons. Je to úžasná, 13 metrů vysoká socha, pokrytá květinami, uvnitř které je vestavěný zavlažovací systém. Dalším objektem, který zaujme každého, je obří pavouk s názvem Maman (Maminka) od francouzské umělkyně Louise Bourgeois.

Já jsem měl málo času, a tudíž jsem si z interiéru objektu prohlédnul pouze ohromné atrium, které je svou výškou 55 metrů srdcem celého muzea. Prohlížel jsem si budovu muzea především zvenčí a tiše jsem žasnul nad neskutečnou fantazií architekta a obdivoval množství barev, které se odráží od titanového obkladu, vápencového zdiva a skla.

Krásné pohledy na tento architektonický skvost, kterým Guggenheimovo muzeumbezesporu je, se také nabízejí z mostu Puente de la Salve. Ve vodách řeky se odráží stříbřitý lesk této dechberoucí stavby. Na jedné straně mostu je věž, která má připomínat plachtu, a na druhé straně se nacházejí ostatní budovy Guggenheimova muzea, které navozují představu lodě.

V případě návštěvy vnitřních expozic je potřeba si pro toto vyhradit dost času. Je zde stálá sbírka muzea zahrnující umělecká díla významných umělců druhé poloviny 20. století, mj. Andyho Warhola, Rosenquista, Rauschenberga, de Kooninga, Antoni Tàpiese a dalších.

Kromě toho jsou zde pravidelně pořádány výstavy španělských i zahraničních umělců, jejichž přehled je možno najít na internetových stránkách (www.guggenheim-bilbao.es).

Bilbao

Pavel Liprt, Karlovy Vary

http://bubinga.blog.cz/